Avkalkning av kaffebryggare

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för tretti.se samt Bagaren och Kocken

Avkalkning är som något man ofta borde göra, men det är möjligt att man inte lever upp till sina förväntningar på den punkten.

Efter att ha läst denna artikel kommer du iallafall att veta mer om avkalkning än du visste innan.

Låt oss kika på vad som egentligen händer när en kaffebryggare kalkar igen, och om det är lämpligt att lösa problemet med ättika.

 

Avkalkning av kaffebryggare, behövs det egentligen?

Tillverkare av kaffemaskiner talar ofta om vikten av avkalkning, för att maximera livslängden på maskinen och kvaliteten på kaffet. Men vad är det som händer när en maskin kalkar igen?

För att förstå detta behöver vi ta fram kemiboken(nåja…). 

Med lite tur har du lärt dig något om kemi efter att ha läst detta inlägg, och har en större förståelse för hur du tar hand om din kaffebryggare på bästa sätt.

Vi börjar med en flashback till grundskolan:

 

 

Kalk = Kalcium

Som du kan se på bilden ovan har avkalkning med kalcium att göra. För dig som fortfarande minns grundskolans kemilektioner så är kalcium ett grundämne som återfinns på plats 20 i det periodiska systemet.

Jag kom själv inte ihåg detta, utan var tvungen att göra research i vuxen ålder för att förstå.

Kalcium är en metall, och på planeten jorden en vanlig sådan.  Det är faktiskt bara järn och aluminium som är vanligare.

Vidare till kranvattnet:

Kalkavlagringar byggs upp över tid i en kaffebryggare, då detta finns i kranvatten. När vattnet värms upp i kaffebryggaren ”fastnar” kalkavlagringar i bryggarens olika delar.

Detta kan medföra exempelvis sämre vattenflöde, eller att effektiviteten på kaffebryggarens värmeelement sjunker. Eftersom en kaffebryggare är kalibrerad till att värma vattnet till en viss temperatur, kan konsekvensen av detta bli att vattnet inte värms upp tillräckligt.

Vad händer då?

Om vattnet inte är varmt nog, kommer inte smaken på kaffet att bli optimal.

Har man en espressomaskin som inte är avkalkad, får man en betydligt sämre crema. Man får istället bara lite blygsamt med skum på sin espresso.

En igenkalkad kaffebryggare låter ofta mer, då kaffebryggaren måste jobba hårdare.

 

 

 

Hur ofta ska man avkalka sin kaffebryggare?

”Därom tvista de lärde”. Till att börja med så beror det till stor del på vilket vatten man har. Hårt eller mjukt.

Skillnaden på hårt och mjukt vatten är helt enkelt hur mycket mineraler som vattnet innehåller. Ju mer kalcium och magnesium som finns i vattnet, desto hårdare är vattnet.

Vad innebär mer mineraler i vattnet då?

Om vi applicerar kunskapen att hårt vatten innehåller mer mineraler, med det vi tidigare lärde oss om att kalk är kalcium går det snabbt att dra en slutsats.

Hårdare vatten betyder fler mineraler, detta ger snabbare kalkavlagringar i kaffebryggaren.

Är du osäker på vilket vatten du har, så kolla på din kommuns hemsida. I Sverige är mjukt vatten vanligast. Ca 80% av det kommunala dricksvattnet är mjukt.

Sammanfattningsvis:

Vid hårt vatten bör man avkalka så ofta som varannan månad, medan man bara behöver avkalka ungefär var fjärde månad om man har mjukt vatten.

 

Avkalkning med vinäger?

Ett gammalt husmors-tips är att använda vinäger för att kalka av kaffebryggaren. Tillverkarna påstår(inte helt oväntat) att man inte ska använda vinäger, utan istället använda speciellt avkalkningsmedel för kaffebryggare.

Vad är nackdelarna med att använda vitvinsvinäger då? Ja, vinäger är inte särskilt snällt mot bland annat eventuella gummipackningar i kaffebryggaren.

Blir packningarna sämre förkortas livslängen på kaffebryggaren.

Speciella avkalkningsmedel kommer även att putsa bort kafferester, vilket vinäger kanske inte åstadkommer med samma effektivitet.

Risk finns även att vinägern sätter smakspår i kaffebryggaren, vilket gör att kaffet smakar vinäger. Smaken är som baken, men tycker mig inte ha sett vinäger i hyllan med kaffesyrup.

Är man trots detta inte rädd för att ge sin kaffebryggare en omgång med vinäger kan man göra så här:

  1. Fyll vattentanken med hälften vitvinsvinäger och hälften vatten
  2. Kör igenom en bryggning med filterhållaren på plats, fast utan filter.
  3. När ”bryggningen” är klar, slå av värmen och låt vatten- och vinägerblandningen sen stå i kaffekannan en stund.
  4. Häll ut vatten- och vinägerblandningen ur kaffekannan.
  5. Fyll sedan tanken med enbart vatten.
  6. Kör återigen en tom bryggning.

 

Rekommenderade avkalkningsmedel

Om du letar efter rengöringsmedel till din kaffebryggare eller espressomaskin listar vi här fyra bra alternativ.

Går du igenom listan har du en god baskunskap om de olika alternativen som finns.

 

1. DeLonghi EcoDecalk

DeLonghis avkalkningsmedel kommer i form av vätska. Den är därmed lättare att använda än andra medel som kommer i tablett- eller pulverform.

DeLonghi EcoDecalk passar alla espresso- och kaffemaskiner.

 

Läs mer om DeLonghi EcoDecalk

 

2. Caffenu Liquid Descaler

Caffenu Liquid Descaler är speciellt framtagen för kaffemaskiner men går att använda i vattenkokare och även vaser(!).

Flaskan räcker till två doser.

 

Läs mer om Caffenu Liquid Descaler

 

3. Philips Saeco decalcifier

Philips avkalkare är speciellt framtagen för espressomaskiner.

Den kommer med tydliga instruktioner för snabb, säker och enkel avkalkning av din espressomaskin.

 

Läs mer om Philips avkalkare

 

 

4. Moccamaster Clean Drop

Moccamasters Clean Drop är busenkel att använda, och rengör din kaffebryggare effektivt.

Den är specialtillverkad för Moccamasters maskiner, men går givetvis bra att använda även i andra kaffebryggare.

Clean Drop kommer i fempack.

 

Läs mer om Moccamaster Clean Drop
 

Hoppas att du efter att ha läst denna artikel lärt dig någonting om avkalkning av kaffebryggare.

/Jakob

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *