Fem perkulatorer för dig som vill brygga på gammaldags vis

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för KitchenTime, Hemmashoppen, tretti samt ginza

gamla koppar

Puttrandet från en perkulatorbryggare känns svårslaget hemtrevligt. Många är vi som växt upp med perkulatorljudet hos föräldrar, och/eller mor- och farföräldrar.

Målet med detta inlägg är att utbilda dig på hur en perkulator fungerar, och vilka modeller som rekommenderas.

Vi börjar med bryggprocessen:

 

Hur fungerar en perkulator?

Till att börja med så är en perkulator oftast mer komplicerad att handha än en vanlig kaffebryggare. En vanlig kaffebryggare laddar man med vatten, filter och kaffe sen är det bara att vänta. En perkulator kräver ofta lite skruvande, då exempelvis stigrör och kaffebehållaren skruvas fast för varje bryggning.

Rätt långt från dagens(till arbetsinsatsen) effektiva kapselmaskiner med andra ord.

 

Detta diagram från wikipedia ger en rätt bra översikt:

 

By Julius Schorzman – Own work, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=107645

Låt oss kika på perkulatorns delar:

Längst ner i en vanligt elektrisk perkulator finns ett värmeelement. På detta element häller man kallt vatten innan bryggningen. Ett rör går från elementet ända upp till övre kanten på perkulatorn.

Längst upp i perkulatorn finns kaffebehållaren. Vattnet man fyllt på ska inte nå upp till kaffebehållaren. I kaffebehållaren häller man sen kaffet. Detta kaffe bör vara grovmalet. Om kaffet är väldigt finmalet blir konsekvensen att kaffet kommer att ha en betydligt beskare smak när det är färdigbryggt.

Ovanpå kaffebehållaren ligger ett galler med små hål. Röret från värmeelementet går igenom och slutar ovanför kaffebehållaren.

Är du med?

När perkulatorn sen slås igång – principen är densamma för en man ställer på spisplattan – värms vattnet upp. Det varma vattnet åker upp genom röret på grund av trycket, och rinner sen ut över kaffebehållarens galler. Där sprids det varma vattnet över kaffet.

Vattnet silas då genom kaffepulvret. Det varma kaffet rinner sedan ner från kaffebehållaren i det förhållandevis kalla vattnet. Detta hjälper till att trycka upp ytterligare vatten genom röret.

När temperaturen på kaffet till slut jämnats ut slutar vatten att stiga upp genom röret. Perkulatorn upphör då med sitt typiska puttrande, och kaffet är redo att drickas.

Allt klart?

Detta innebär alltså att vattnet upprepade gånger pressas upp genom röret, och får kontakt med kaffet flera gånger. En stor skillnad motför vanliga kaffebryggare. Principen är snarare närmare en Don Pedro.

 

Hur gör man kaffe i perkulator?

  • Fyll perkulatorn med kallt vatten. Det är viktigt att vattnet är kallt, då en perkulator jobbar bäst då vattnet sakta får värmas upp.
  • Skruva på röret och kaffebehållaren. Se till att dessa sitter ordentligt.
  • Häll i grovmalet kaffe i kaffebehållaren.
  • Sätt på kannans lock.
  • Starta därefter bryggningen genom att trycka på knappen, alternativt ställa perkulatorn på en värmekälla.

Glöm sedan inte att avkalka din perkulator emellanåt.

 

Tips för att brygga bra perkulatorkaffe

  • Skölj ur perkulatorn innan användning och se till att kaffebehållaren samt galler är ordentligt rena. Om det finns gamla kafferester kvar i bryggaren försämras smaken.
  • Välj ett kaffe med låg syrlighet – eftersom det är lätt att kaffe som bryggs i perkulator smakar beskt.

 

Fem bra perkulatorer

Vill du hitta bästa perkulatorn så gäller det att gallra lite bland modellerna. Vi listar här fem populära elektriska perkulatorer:

 

1. C3 Basic Eco

C3 Basic Eco

Sveriges mest sålda perkulator hävdar C3 att deras Basic Eco är.

Basic Eco har skandinavisk design, och håller kaffet varmt länge efter bryggning eftersom bryggtemperaturen är hög.

Då kontakttiden kaffet har med vattnet är lång rekommenderar C3 att pressokaffe används vid bryggning.

Plus: Finns i varianter på 6 eller 12 koppar.

 
Läs mer om C3 Basic Eco

 

2. C3 Design Eco

C3 Design Eco

C3 Design Eco är i mångt och mycket lik C3 Basic Eco.

Det som skiljer är designen.

Design Eco kommer nämligen i modern design till skillnad från basic-modellens borstade stål. Perkulatorn kommer i två olika storlekar, sex eller tio koppar.

Plus: Snygg modern design.

 
Läs mer om C3 Design Eco

 

3. C3 Design – rosa

 

Tycker du om designen på C3’s perkulator, men inte riktigt färgen så är kanske denna perkulatorn någonting för dig.

Denna rosa perkulator står garanterat ut i köket.

I övrigt är det samma perkulator som C3 design. Den brygger 4-10 koppar. 

Plus: Den är rosa!

 
Läs mer om C3 Design rosa

 

4. Havsö Helena

Havsö Helena

Från Havsö kommer den stilrena Helena. Denna perkulator brygger upp till 12 koppar.

Den har varmhållningsfunktion, och lampor som indikerar om bryggning pågår eller om varmhållningsfunktionen är aktiv.

Handtaget blir inte varmt under kokning.

Plus: Torrkokningsskydd.

 
Läs mer om Havsö Helena

 

5. Emerio CP-110514

Emerio CP-110514

Emerios perkulator är stilren och brygger upp till 12 koppar kaffe.

Den är sladdlös vilket underlättar vid servering.

Designen är i rostfritt stål, och kaffekannan kan rotera fritt på den stadiga basenheten.

Plus: Löstagbara filter som går att rengöra i diskmaskin.

 
Läs mer om Emerio CP-110514

 

6. Gear by Carl Douglas Michael Perkolator

Gear by Carl Douglas Michael Perkolator

Denna perkulator brygger 4-12 koppar kaffe.

Handtaget är designat för bästa komfort, så att det ska bli enkelt att hälla upp kaffet.

Basen blir inte varm under bryggning, vilket gör att man slipper märken på underlag.

Plus: Underhållsvärmare på 50W.

 
Läs mer om Gear by Carl Douglas Michael Perkolator

 

/Jakob

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *