Kaffeskola: Kaffebönor

Kaffebönor

Alla med lite intresse av kaffe har noterat att det finns olika sorters kaffebönor.

Arabica, liberia och robusta är de tre sorterna som normalt benämns som kaffebönor.

Här går vi igenom de olika sorterna, och dessutom reder vi ut kaffets olika rostningar.

 

Det finns flera sorters kaffebönor

Arabicabönan – vars vetenskapliga namn är Coffea arabica – härstammar från Etiopien.

Bönan tros vara den kaffe först utvanns ur, och idag står den för den absoluta majoriteten av världsproduktionen.

Själva kaffeplantan blir 9-12 meter hög, och plantans frön finns i stenfrukten som plantan ger.

Plantans frön är alltså det som vanligtvis benämns kaffebönor. Kaffebönan är alltså ingen böna. Kaffe tillhör gruppen stenfrukt likt exempelvis cashewbönan, valnöten och pistagenöten.

Låt oss kika vidare på liberiakaffe:

Det ovanligare Liberiakaffet – Coffea liberica – står för minde än 1% av den totala kaffeproduktionen.

Bönan kommer från de västra delarna av Afrika, och har i modern tid odlats i Filippinerna.

Filippinernas självständighet och därpå följande handelsembargo gjorde att kaffesorten nästan försvann från öriket.

Kaffet har en väldigt distinkt och kraftig smak, vissa hävdar att den knappt ens smakar kaffe.

Och den starkaste av alla kaffebönor är robusta:

Robustabönan – Coffea canephora – har även den kraftigare smak än arabicabönan.

Koffein-innehållet är även det högre, och robustakaffet är mycket vanligt i espresso. Robustakaffe är lättare att odla då det växer på lägre höjd, och är naturligt mer resistent mot ohyra och därmed kräver mindre bekämpningsmedel.

Plantan ger även mer frukt än arabica-plantan.

Detta medför ett lägre pris. Vill man generalisera kan man säga att billigt kaffe ofta innehåller robustakaffe, medan ”finare” kaffe innehåller arabicabönor.

Stenfrukt

 

Rostning av kaffebönor

Kaffebönor rostas innan dom används i kaffe. Bönan är innan rostning grön.

Lättrostat kaffe är den rost som har kvar flest aromer från den ursprungliga kaffebönan.

I mellanrost börjar kaffets kropp komma fram lite mer.

Mörkrostat då?

Ja, mörkrostat kaffe har betydligt mer kropp, och ännu mindre kvar av den ursprungliga kaffebönan. Detta då oljan och sockret i bönan börjar karamelliseras.

När bönorna rostas hårt börjar oljor att tränga ut ur bönan och ytan blir glansig.

Rostning påverkar färgen på kaffet:

Generellt är mörkrostade bönor mörkare till färgen, men det går inte att dra slutsatsen bara efter färgen heller då bönorna kan ha olika färg till att börja med. Detta påverkar i slutändan kaffets färg.

Kaffebönans innertemperatur bestämmer vilken rostning man får:

  • Ljusrost – 180°C – 205°C
  • Mellanrost – 210°C – 220°C
  • Mörkrost – Upp till 240°C

Rekommenderade kaffebönor

Har du möjlighet att mala ditt eget kaffe?

I såna fall, kolla in våra sex förslag:

 

1. Arvid Nordquist Mellan

 

Arvid Nordquist Mellan

Arvid Nordquists Mellan är ett 100% klimatkompenserat kaffe.

Det innebär att alla steg i produktionen ersätts med att de köper klimatkompensationscertifikat.

Detta kaffe har en generöst lång och balanserad eftersmak.

 

2. Johan & Nyström Sumatra Gayo

Johan & Nyström Sumatra Gayo

Är du sugen på kaffe som serverats på nobelfesten?

Just Sumatra Gayo serverades till nobelmiddagen 2012-2014.

Sumatra Gayo är både fairtrade och ekologiskt.

 

3. Zoegas Intenzo

 

Zoegas Intenzo

Intenzo från Zoegas är en blandning av Östafrikanska och Centralamerikanska bönor.

Bönorna rostas till mörkrost, som sedan ger kaffet man brygger en stark arom och smak.

 

4. Johan & Nyström Brazil Fortaleza

Johan & Nyström Brazil Fortaleza

Fortaleza odlas på 900 – 1 400 meters höjd över havet.

Kaffet är odlat i så kallad polykulturell miljö, med bland annat honung, frukter och grönsaker.

Syftet med detta är hållbar odling, då motsatsen – så kallad monokulturell odling – utarmar jorden mer.

Kaffet har tydlig smak av choklad, hasselnöt och karamell.

 

5. Johan & Nyström Ethiopia Welena

Johan & Nyström Ethiopia Welena

Detta kaffe är en blandning av tvättade och bärtorkade kaffebönor.

Tvättade kaffebönor ger en viss nektarinton, och bärtorkade kaffebönor ger en sötma.

Blandningen av dessa två gör att detta kaffe har en synnerligen balanserad smak

 

6. Zoegas Hazienda

 

Zoegas Hazienda

Kaffebönorna i Zoegas Hazienda kommer från odlingar som är både KRAV- och Fairtrade-certifierade.

Dessa bönor är likt Zoegas Intenzo mörkrostade, för att få en fyllig och mustig smak.

 

7. Johan & Nyström El Salvador Menendez

Johan & Nyström El Salvador Menendez

Från bourbon-kaffebönan kommer detta kaffe som odlas på 1300 – 1600 meters höjd över havet.

Kaffet har toner av mjölkchoklad, toffee och apelsin.

 

Vilken är din favoritböna? Kommentera gärna!

/Jakob

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *