Kokkaffe i kaffebryggare – experimentdags!

Kokkaffe och bryggkaffe

Går det att brygga kokkaffe i kaffebryggare?

För att svara på frågan ställde vi Arvid Nordquists vanliga mellanrostade bryggkaffe mot deras kokkaffe. Dessa två sorter bryggdes sedan i en Moccamaster för att utröna skillnaderna.

Låt oss börja med att kika på vad som egentligen skiljer kok- och bryggkaffe åt.

 

Skillnaden på kokkaffe och bryggkaffe

Vanligt bryggkaffe ser ut ungefär så här:

 

Bryggkaffe

 

Bryggkaffe är finmalet. Det behöver vara finmalt eftersom vattnet rinner igenom en vanlig kaffebryggares filter relativt snabbt.

Detta är även varför vanligt bryggkaffe inte är jättebra att använda i exempelvis en kaffepress. Kaffet blir då lätt både beskt och sumpigt.

Kokkaffe är betydligt grövre malet:

 

Kokkaffe

 

Detta gör att kaffet klarar av att långsamt lakas ur i en kaffepanna utan att ge ifrån sig allt för mycket beska. Det sjunker även till botten snabbare så att man får mindre sump i koppen.

Med denna kunskap borde man kunna räkna ut hur det blir i kaffebryggare.

Jag anser mig inte vara särskilt smart och förlitar mig inte heller på anekdotiska bevis. En stor kaffetillverkare(inte den som testas här i artikeln) i Sverige hävdar exempelvis att det går utmärkt att brygga kaffe i kaffebryggare på kokkaffe:

Läs mer på Löfbergs Lila hemsida

Deras trick var dock att stänga droppstoppen på en Moccamaster för att det ska få dra en stund. Min Moccamaster saknar dock droppstopp så just det sättet kunde jag inte använda mig av.

Men jag räds inte en utmaning!

 

Kokkaffe i kaffebryggare

I vanliga fall när jag brygger kaffe tar jag 6 gram kaffe till 1.25 dl vatten.

Brygger jag bara en kopp åt mig själv går det utmärkt att ta 12 gram kaffe till 2 koppar på min Moccamaster.

Steg ett i experimentet var helt enkelt att brygga med kokkaffe istället för bryggkaffe.

Glad i hågen måttade jag upp två mått kokkaffe i ett filter, och fyllde vattenbehållaren till strecket för två koppar.

Min entusiasm inför hela detta experiment avtog snabbt när resultatet var klart några minuter senare.

I kaffekannan fanns en relativt mörk vätska. Vätskans doft påminde om, men var inte riktigt som kaffe bör vara.

Tveksam hällde jag upp brygden i en mugg och drack en slurk.

Smaken påminde om blaskigt hotellkaffe från Östeuropa, alternativt det som serveras på mediokra hotell i London.

Efter att besvikelsen lagt sig bestämde jag mig direkt för att börja skruva på de tillgängliga variablerna.

Först mängden kaffe, och sen filtret.

 

Mer kaffe!

Istället för 6 gram per kopp provade jag att öka mängden till 9 gram kaffe per kopp. Alltså 18 gram kaffe, och vatten upp till strecket för två koppar.

Entusiastisk tyckte jag på strömknappen igen.

Mer kaffe borde göra att vattnet rinner igenom lite saktare, eller hur?

Tydligen inte.

Återigen fick min entusiasm ta ett kliv åt sidan då kaffekannan återigen innehöll något som liknade, men inte riktigt var kaffe.

Men, skam den som ger sig!

 

Dags för dubbelfilter

Om kaffemängden uppenbarligen inte gör någon skillnad borde filtret åtminstone ha en bromsande verkan på hur fort vattnet rinner igenom.

Nej, jag hade fel igen!

Jag fyllde vatten upp till 2-koppars-strecket, och la 12 gram kaffe i ett kaffefilter. Detta filter la jag sedan i ett annat kaffefilter.

Återigen fick jag se mitt lösningsförslag stryka på foten.

Efter att ha jobbat några år som utvecklare inom mjukvara har jag dock lärt mig detta:

Om ett problem är onödigt svårt att lösa är det lika bra att arbeta sig runt problemet istället.

 

Nödlösningen som levererar

Efter att under några dagars tid ha genomlidit svagt kaffe(fråga mig inte varför jag inte gjorde kaffe i kaffepressen istället) slog det mig att min trogna kaffekvarn kanske kunde rädda situationen.

Så 12 gram kokkaffe åkte ner i kaffekvarnen för behandling och ut kom finmalet kaffe som gick alla tiders att använda i kaffebryggaren.

Ingen jättebra lösning kanske, men det var det bästa sättet jag hittade.

Kokkaffe i kaffebryggare rekommenderas inte. Såvida man inte har en med droppstopp som går att stänga helt.

Vid ett eventuellt felköp hjälper det nämligen varken att öka på mängden kaffe eller att använda dubbla filter.

Har du lyckats göra vettigt kokkaffe i kaffebryggare ? Kommentera gärna nedan och dela med dig av din erfarenhet.

 

/Jakob

3 kommentarer till “Kokkaffe i kaffebryggare – experimentdags!”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *