Köpguide: Pressobryggare

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för KitchenTime, Bagaren och Kocken och ginza.se

Pressobryggare

En pressobryggare ser hemtrevligt ut, och är en mysig omväxling till vanliga kaffebryggare.

Låt oss gå igenom hur en pressobryggare fungerar, och hur man använder den:

 

Franskpressen – en italiensk uppfinning

Pressobryggare – även kallad franskpress – patenterades år 1929 av Italienaren Attilio Calimani.

Pressobryggaren består normalt sett av en glaskanna, ett filter och ett lock.

Den har alltså betydligt färre delar, och är oändligt mindre komplicerad än de flesta kaffebryggare och espressomaskiner.

Enkelt förklarat så fungerar den helt enkelt så att man blandar kaffe och hett vatten. Sen får detta stå och dra i några minuter, därefter trycker man filtret ner genom kaffet i kannan.

Kaffepulvret blir då packat i botten av kaffekannan av filtret.

Därefter häller man kaffet direkt ur kannan, och kaffesumpen stannar i botten av kannan.

Den observante förstår redan nu vad skillnaden på en bra pressobryggare och en dålig är.

  • En bra pressobryggare håller tätt runt filtret, så att det blir mindre sump i kaffet när filtret trycks ner genom kannan.
  • En dålig kaffepress sluter inte tätt runt filtret, och kaffet innehåller mer sump.

Superenkelt.

Smaken på kaffet som görs i en kaffepress blir lite annorlunda, eftersom inget filter används på samma sätt som i en vanlig kaffebryggare.

Alla oljor som kommer ur kaffebönorna hamnar alltså i drycken, och inget fastnar i filtret.

Men inte nog med det.

En annan fördel pressobryggare har över traditionella kaffebryggare är att man har möjligheten till stenkoll på bryggtemperaturen.

Med en kaffebryggare lämnas kaffet åt sitt öde efter att man har tryckt på knappen, och man får förlita sig på att kaffebryggaren levererar hett vatten i rätt temperaturintervall.

Rätt temperatur säkerställer att kaffet blir gott.

Ytterligare en fördel är att man själv bestämmer över tiden som kaffepulvret har kontakt med det heta vattnet. Detta då man helt enkelt trycker filtret i botten när man tycker att kaffet är klart.

I en bryggare får man finna sig i den tid som vattnet tar på sig att rinna genom filterhållaren.

Superbra, så hur gör man då? Jo, så här:

 

Hur använder man en pressobryggare?

Tillred kaffe med pressobryggare så här:

  1. Fyll pressokannan 1/4 full med hett vatten (92-96 °C).
  2. Häll i malet kaffe – grovmalet är bättre då det ger mindre sump i kaffet om man är känslig för sånt.
  3. Fyll kannan upp till halvfull med vatten.
  4. Vänta 30 sekunder, rör sedan om.
  5. Häll på hett vatten så att kannan blir full, och sätt sedan på locket med filtret i högsta läge.
  6. Vänta några minuter, tryck sedan försiktigt filtret hela vägen ner till botten.

Sen är det bara att hälla upp kaffet direkt ur kannan, och dricka.

Några tips:

  • Mät upp kaffet med en köksvåg. Har du stenkoll på grammen, kan du konsekvent göra gott kaffe när du lärt dig rätt mängder.
  • Mät upp vattnet med köksvåg. Om du ändå ska väga kaffet, se till att du har rätt mängd vatten också.
  • Köp en kaffekvarn. Nymalet kaffe lyfter drycken ännu ett snäpp.
  • Ha koll på vattentemperaturen. Exempelvis en kökstermometer hjälper dig med detta.
  • Är kaffet för beskt? Om du har rätt temperatur kan bryggtiden vara grejen.

 

Rekommenderade pressobryggare

Här är tre olika modeller av pressobryggare som är populära:

1. Aerobie AeroPress

Smaken på kaffet som AeroPress levererar matchar betydligt dyrare maskiner.

En fördel med denna kaffepress är att den har ett väldigt bra mikrofilter. Mikrofiltret filtrerar effektivt kaffet, vilket gör att det färdiga kaffet innehåller lite sump.

Modellen kommer bara i en storlek, och är därför inte lämplig om man planerar att brygga stora mängder kaffe.

Plus: Man får väldigt bra kaffe, och det snabbt.

Läs mer om Aerobie AeroPress

 

2. Bodum Chambord

Bodums Chambord finns i fyra olika storlekar:

  • 0.35 L (3 koppar)
  • 0.5 L (4 koppar)
  • 1 L (8 koppar)
  • 1.5 L (12 koppar)

Denna pressobryggare är rejält byggd, med ordentlig glaskanna och rejäl metall. Kommer i färgerna Krom, koppar eller guld.

Plus: Finns i olika varianter, och inte bara i en storlek.

Läs mer om Bodum Chambord

 

3. Melitta French Press

Melitta har en lite enklare pressobryggare för den som är prismedveten. Kaffepressen har ett handtag som är både halksäkert och temperaturisolerat, för att maximera en säker hantering.

Filtret är gjort i rostfritt stål, och pressen är lätt att ta isär och rengöra. Även denna press finns i olika storlekar.

Plus: Priset.

Läs mer om Melitta French Press

 

/Jakob

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *