Köpguide Slow Cooker: 10 slow cookers för ditt långkok

Pulled pork
Pulled pork ❤️

Långkok är här för att stanna. Slow cookers likaså.

Idag går vi utförligt igenom det du behöver veta för att bli ett proffs på slow cookers.

Vi börjar med att fråga oss varför man behöver en slow cooker och går sedan vidare till de mer tekniska detaljerna. Därefter avslutar vi med att gå igenom 10 olika slow cookers.

Varför slow cooker?

En slow cooker långkokar maten åt dig, i låg temperatur över lång tid.

Arbetsinsatsen från den som använder slow cookern är minimal, man lägger bara i ingredienserna och startar maskinen.

Vissa slow cookers har även timer och varmhållningsfunktion.

Med dessa inställningsmöjligheter kan man med gott samvete starta maskinen exempelvis innan man åker till jobbet, utan att behöva oroa sig för om maten blir bränd.

En slow cooker alltså är ett oerhört bekvämt och praktiskt redskap om du gillar att göra långkok.

 

De 10 slow cookers vi går igenom

MunskyddPris
Crock-Pot Slowcooker 5,7L$$$
Crock-Pot Slowcooker 6.0L DuraCeramic$$$$
Hamilton Beach Slow Cooker 33956-SC$$
Champion Slowcooker 6,5L $
Russell Hobbs Maxicook Slow Cooker 6L$$
Tristar VS-3915$
OBH Saveur$$
Sage Slowcooker$$$$
Gastronoma 6,5L$$$$
Sage BPR700 The Fast Slow Pro$$$$$

 

Hur fungerar en slow cooker?

En slow cooker består normalt av tre delar.

  1. En gryta
  2. Uppvärmningsdelen
  3. Ett lock

Denna bild från Wikipedia visar tydligt delarna:

Slow cooker

Grytan sätts i uppvärmningsdelen och locket sätts sedan på grytan.

Uppvärmningsdelen värmer upp grytan till den värmeinställning man valt på slow cookern.

Eftersom locket nästan håller helt tätt kommer ångan från maten att bilda kondens på locket.

Denna kondens droppar sen tillbaka ner i maten. Detta håller grytan mör och fin, och förhindrar att den blir torr av att vätska försvinner.

Mums!

Lockets lilla hål finns där för att släppa ut lite av ångan när maten kokar. Detta förhindrar att trycket i grytan blir för högt.

Och för att gå tillbaka till värmeinställning.

Generellt används låg temperatur för kött och grytor, där maten blir godare av att tillagas långsamt och länge.

Höga temperatur passar bättre för såser och annat som inte ska stå och dra en hel dag.

 

Vilken storlek ska man ha på en slow cooker?

Bäst slow cooker för sitt behov hittar man om man börjar med att titta på storleken.

Slow cookers kommer nämligen i en uppsjö olika storlekar. Normalt verkar vara någonstans mellan 2 liter upp till 6 liter.

En sak att tänka på är att volymen mäts på hela grytan. En fem liters slow cooker levererar alltså inte fem liter färdigt långkok, eftersom grytan inte bör fyllas upp till brädden.

Den svenska distributören av Crock Pot anger dessa mått som riktlinjer:

 

VolymAntal personer
3.5 L3-4
4.7 L5
5.7 L6

 

För att få ordentliga laddningar gryta – och kanske en matlåda eller två – krävs en slow cooker med relativt stor kapacitet.

Det är bättre att köpa en stor om man är osäker, då risken finns att man snabbt ”växer ur” en slow cooker som är för liten.

Om man däremot vet att man bara kommer att göra exempelvis såser, eller väldigt små laddningar med gryta så kan man däremot överväga att köpa en mindre.

 

Vad är skillnaden på slow cooker och tryckkokare?

Som vi tidigare lärde oss har en slow cooker ett lock med ett litet hål i. Hålet låter ånga pysa ut för att förhindra att det blir för högt tryck i slow cookern.

En tryckkokare värmer likt en slow cooker upp maten i en kastrull, men däremot är locket helt tätt på en tryckkokare. Detta gör att trycket blir väldigt högt inne i kastrullen.

Högt tryck gör att kokpunkten stiger, och maten blir mör och fin på nolltid.

En slow cooker kokar alltså maten över många timmar. En tryckkokare gör däremot maten klar på en timme.

Formen på apparaten är också något som kan skilja. Slow cookers är ofta ovala, och därmed bättre anpassade för köttbitar än tryckkokare. Tryckkokare är normalt sett runda.

Det finns för- och nackdelar med både slow cookers och en tryckkokare.

Tryckkokare är betydligt snabbare på att tillaga maten, och vissa tryckkokare kommer även med en slow cooker-funktion.

Slow cookers är generellt billigare och går att köpa i oval form, men kräver att man planerar lite innan tillagningen då man får vänta på sin mat.

En annan populär pryl är sous vide.

 

Slow cooker eller sous vide?

Caso Sous Vide sv300

En sous vide är ett annat alternativ om man vill äta kött som är mört. Slow cooker och sous vide är dock två helt olika maskiner, för helt olika syften.

Sous vide tillagar maten i förpackningar, medan slow cooker framför allt gör grytor.

För att använda en sous vide behöver man först förpacka maten man ska tillaga. Detta görs antingen med en vakuumförpackare om man är ambitiös, eller med hjälp av ordentligt tillslutna fryspåsar.

Därefter värmer sous vide-maskinen upp ett vattenbad till relativt låg temperatur(runt 60 °C beroende på vilken innertemperatur man vill att köttet ska nå).

Platspåsen med maten läggs sedan i vattenbadet och tillagas i några timmar.

Sous vide ger alltså mört kött, men är ingenting man lagar hela grytor i.

 

Recept för slow cooker

Det går att göra många mumsiga saker i en slow cooker. Ofta kommer slow cookern med en receptbok, men internet är fullt av goda recept man kan leta fram.

Vill man ha lite inspiration går det i en slow cooker exempelvis att göra:

  • Köttfärssås
  • Boeuf Bourguignon
  • Fläskfilé
  • Ärtsoppa
  • Risgrynsgöt

En favorit i vårat hus är kycklingsoppa gjord på hel kyckling, kolla in detta recept:

Kycklingsoppa med hel kyckling

Ingredienser:

  • En hel kyckling
  • 1 tsk olivolja
  • 1 hackad gul lök
  • 4 morötter
  • 3 selleristjälkar
  • 2 L vatten
  • 1/2 tsk timjan
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk peppar
  • 2 matskedar persilja

Börja med att steka upp löken i oljan.

Hacka därefter morötter och selleri och lägg i slow cookern. Tillsätt vatten, timjan och lagerblad. Häll i den frästa löken.

Krydda kycklingen med salt och peppar, lägg den därefter ovanpå grönsakerna i slow cookern.

Starta din slow cooker och vänta ungefär 6-8 timmar beroende på värmeinställning. När köttet nästan faller av kycklingbenen är det dags att ta ut hela kycklingen. Lägg den på en passande arbetsyta, och vänta tills den svalnat nog för att kunna hantera med händerna.

När den är sval nog, använd händerna för att plocka bort och strimla allt kött från kycklingen. Krydda köttet med persilja och några nypor salt, och lägg tillbaka det i slow cookern. Rör om, och smaka av med salt och peppar.

Klart!

Servera med soppnudlar och/eller ett gott bröd.

Slow Cooker – 10 bra modeller

Bästa slow cookern beror som tidigare sagt på vilket behov man har.

En bra start är att jämföra de 10 modeller vi listar här, och tänka extra på:

  1. Vilken volym man vill ha
  2. Om form – oval eller rund – spelar någon roll

 

Nu, till listan:

 

1. Crock-Pot Slowcooker 5,7L

Crock-Pot Slowcooker 5,7L

Först ut i listan är denna slowcooker från CrockPot. Slowcookerns volym är på 5.7 liter, vilket Crockpot påstår är nog för att tillaga 6 portioner.

Modellen har 2 olika värmeinställningar, varmhållningsfunktion och en timer. Detta innebär att man kan ställa in exakt tillagningstid med den värme man vill ha, och sen behöver man inte tänka på maten på några timmar.

Timern visar aktuell tid på den digitala displayen på framsidan av maskinen.

Grytan i denna slowcooker är keramisk, och locket till grytan är av glas med en gummilist. Både locket och innergrytan är diskmaskinsäkra.

Grytan går dessutom att använda i ugnen, dock utan glaslocket.

Plus: Timer och digital display

Läs mer om Crock-Pot Slowcooker 5,7L

2. Crock-Pot Slowcooker 6.0L DuraCeramic

Crock-Pot Slowcooker 6.0L DuraCeramic

Även denna slowcooker kommer från Crock-Pot. Den har dock vissa viktiga skillnader mot modellen ovan.

En sak som skiljer är själva innergrytan. Grytan är nämligen tillverkad med en speciell beläggning som Crock-Pot kallar DuraCeramic.

Duraceramic innebär att grytan med non-stick-beläggning även är väldigt reptålig, hållbar och lätt att rengöra.

Den går tillochmed att använda på spishällen, och fungerar även om man har en induktionsplatta. Hela grytan inklusive locket går även att använda i ugnen.

Det andra som skiljer är storleken, då denna slowcooker klockar in på 6.0 liter och mättar därmed 6-8 munnar.

Plus: Mycket bra innergryta

Läs mer om Crock-Pot Slowcooker 6.0L DuraCeramic

3. Hamilton Beach Slow Cooker 33956-SC

Hamilton Beach Slow Cooker 33956-SC

Den relativt nya spelaren på Europeiska marknaden – Hamilton Beach – levererar denna slow cooker på 4,7L.

Hamilton Beach’s slow cooker kommer med ett antal olika program för att långkoket ska bli bra oberoende på vad du lagar. Men denna har även något för dig som – precis som jag – känner dig trygg när du får utöva lite ”micro management”. Maskinen erbjuder ett manuellt läge där du själv kontrollerar tillagningen genom att välja temperaturläge utan tidsinställning.

Den inbyggda termometern gör att denna maskin är utomordentlig för dig som vill ha full kontroll på matlagningen.

Alla löstagbara delar går dessutom att köra i diskmaskinen. Smart!

Plus: Inbyggd köttermometer som hjälper maskinen att gå över i varmhållningsläge när köttet är klart

Läs mer om Hamilton Beach Slow Cooker 33956-SC

4. Champion Slowcooker 6,5L

Champion Slowcooker 6,5L

Svenska Champion är nästa maskin på våran lista. Den har en tilltagen volym och ett tilltalande pris.

Champion CHSC210 har två olika värmeinställningar, programmerbar starttid samt en keramisk gryta som går lätt att ta ur.

Maten tillagas varsamt och processen följs lätt på den inbyggda LCD-displayen.

Plus: Konkurrenskraftigt pris

Läs mer om Champion Slowcooker 6,5L

5. Russell Hobbs Maxicook Slow Cooker 6L

Russell Hobbs Maxicook Slow Cooker 6L

Ingen lista om köksmaskiner är väl komplett utan att den brittiska tillverkaren Russel Hobbs är representerad?

Deras Maxicook klockar in på 6 liter, och har en digital timer.

Slow cookerns gryta är gjord i aluminium, och kan användas på en vanlig spisplatta. Detta medför att du kan börja med att ge köttet riktigt fin grillyta på spisen innan du drar igång långkoket.

Temperaturen går att ställa in i tre olika lägen, och tillverkaren lovar att den har alla förutsättningar för att du ska komma hem till ett riktigt gott mål mat.

Plus: Grytan går att använda på vanliga spishällen

Läs mer om Russell Hobbs Maxicook Slow Cooker 6L

6. Tristar VS-3915

Tristar VS-3915

Tristars VS-3915 har två värmeinställningar som hjälper dig oavsett om du vill koka ihop en ”snabb” gryta på tre timmar eller låta den puttra i 10 timmar.

Den keramiska innergrytan är lätt att ta ut, och insidan på maskinen kan sedan rengöras med en blöt trasa.

Perfekt för dig som inte är ute efter en så stor maskin, då kapaciteten är 3,5L.

Plus: En nättare maskin jämfört med andra, som även är snäll mot plånboken

Läs mer om Tristar VS-3915

7. OBH Saveur

OBH Saveur

OBH’s slow cooker är en maskin med 4,7 liters kapacitet.

Oavsett om du ämnar tillaga fisk, kött eller vegetarisk kost kan OBH Saveurs två värmeinställningar samt varmhållningsfunktion göra jobbet enklare.

Den passar bra för dig som nybörjare då den kommer med en praktisk receptbok.

Plus: Stilren design

Läs mer om OBH Saveur

8. Sage Slowcooker

Sage Slowcooker

Denna klart intressanta Slow cooker från Sage har begränsad kapacitet men många funktioner.

Vad sägs om risotto, sautering, riskokning eller långkok?

Maskinen håller automatiskt grytan varm, kommer med ett glaslock och är designad i snyggt rostfritt stål.

Plus: Massor av funktioner

Läs mer om Sage Slowcooker

9. Gastronoma 6,5L

Gastronoma 6,5L

Gastronomas slow cooker har en kapacitet på 6,5 liter, och har tre olika program att välja mellan.

Invärtes har den en svart keramikgryta som givetvis är löstagbar och dessutom diskmaskinsäker.

Komforten är hög då handtagen är designade för att vara svala, och genom glaslocket kan man lätt beundra maten medan den tillagas.

Plus: Stor kapacitet, timer och digital display

Läs mer om Gastronoma 6,5L

10. Sage BPR700 The Fast Slow Pro

Sage BPR700 The Fast Slow Pro

Listans Rolls Royce!

Denna maskin kan vara något för dig om budget inte är ditt största bekymmer. Eller beslutsångest – maskinen har 11 olika program plus möjlighet att själv programmera ett eget program.

Maskinen har inte färre än två uppsättningar sensorer (i toppen och botten) och justerar temperaturen efter dessa för att säkerställa hög precision i matlagningen.

Plus: Hög precision på temperaturen

Läs mer om Sage BPR700 The Fast Slow Pro

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *