Sous vide: 10 maskiner för dig som vill laga god mat

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bagaren & Kocken, KitchenTime samt tretti.se

Sous vide – tanken går direkt till fantastisk mört kött.

Men vilken modell ska man egentligen köpa?

Vi går igenom vad man ska tänka på, hur man förbereder maten och listar 10 populära modeller.

De 10 sous vide maskinerna i vår lista

MunskyddPris
Anova Sous Vide Precision cooker WIFI 2.0$$$$
Steba STSV50 Sous Vide Cirkulator$$
Emerio Sous Vide-cirkulator 800W$
Melissa Sous Vide 6L$$
Profi Cook SV 1126$$
OBH 7971 Sous vide$$
iVide WIFI cooker$$$$
Sansaire Sous Vide$$$
Emerio Sous Vide$
Steba Sous Vide SV200pro$$$$$

Hur tillagar man mat med sous vide

Ja, hur fungerar egentligen en sousvide och hur tillagar man mat med en sådan?

Tänk dig en doppvärmare som även cirkulerar vattnet, så har du i princip en sousvide-cirkulator.

Således behöver du:

  • En sousvide-maskin
  • En kastrull
  • Något att tillaga – låt oss säga kött
  • Något att förpacka köttet i

Fyll en stor kastrull med vatten. Sätt i din sousvide och ställ in timer och temperatur efter behov. När temperaturen sedan nått önskat antal grader Celsius kan du lägga i maten.

Hur uttalas sous vide?

Sous vide uttalas ”So-vidd”. ”So” som rimmar med ”ko”, och ”vidd” som i ordet ”vidder”.

Nu när du vet hur maskinen både fungerar och uttalas är det dags att börja på ruta 1. Maten behöver först förpackas.

Hur förbereder man maten för tillagning?

Maten som ska i vattenbadet behöver förslutas i en förpackning utan luft. Detta då det är viktigt att all mat är under vattenytan och inte flyter upp.

För detta kan man exempelvis använda sig av en vakuumförpackare. En vakuumförpackare suger effektivt ut all luft ur förpackningen med mat och man kan sedan lägga den förslutna förpackningen i vattenbadet.

Har man inte vakuumförpackare och inte heller känner för att investera i en sådan finns lite diverse trick att ta till.

En variant är att stoppa maten i en zip-loc-påse och försluta nästan hela, men lämna ca en cm öppen. Därefter sänker man sakta ner påsen i vatten. Trycket från vattnet kommer att massera ut all luft eftersom, och när bara öppningen man lämnat är ovan vattenytan kan man stänga den också.

Se till att använda en ordentlig påse gjord för frys, annars finns risken att påsen är för tunn och går sönder efter någon timmes kokande.

Flyter påsen sedan ändå upp när du tillagar maten, trots att du tycker dig ha varit noggrann?

Ett bra knep är då att ankra fast en tung sked eller två i påsen med hjälp av en påsklämma.

Sedan kommer väntans tider

Efter att maten är förpackad och lagd i vattenbate är det dags att vänta ca 1-4 timmar beroende på vad du tillagar. Tiden kan dock variera, så planera noga innan du påbörjar tillagningen.

För extra pluspoäng kan du ordna lite fin stekyta efter att köttet tillagats klart. Hetta upp en stekpanna och låt båda sidor på köttet få en speed date med pannan.

Fördelen med att laga mat på detta sätt är att exempelvis kött blir något så fantastiskt mört. Men även potatis eller ägg går givetvis bra att tillaga.

Vad ska man tänka på när man köper en sousvide-maskin?

Effekten är en sak att överväga, men inte att stirra sig blind på.

Effekter kan komma i steg som exempelvis 800W, 900W och 1100W. En högre effekt gör att vattenbadet snabbare kommer upp i temperatur. Och en högre effekt gör även att “dippen” i temperatur när du lägger ner mat blir mindre.

Generellt sett är det inget bra riktmärkte när man köper en ny maskin. Effekten på maskinen och hur mycket av den effekten som faktiskt går ut som värme i vattnet sen skiljer sig även det åt mellan olika maskiner.

Kontroller är inte att glömma heller. De flesta sousvide-maskinerna har touch-knappar, men dessa har olika utforming och medför olika inställningsmöjligheter.

Vill du styra din maskin med mobilen har även många modeller inbyggd wifi, så att du kan styra med en app i telefonen istället.

Utseende kan vara viktigt. Men vi vill trycka lite extra på fysisk form. De flesta sousvide i våran lista ser ut ungefär som stavmixers som man sänker ner i en lagom stor behållare, men vissa modeller kommer med en inbyggd vattenbehållare.

Temperaturintervall är en annan sak att dubbelkolla. Särskilt i den nedre änden av skalan ligger många modeller runt 40-45 grader som minimum-temperatur, men vissa modeller klarar ända ner till 0-0,5 grader.

Sous vide eller crock pot/slow cooker?

Ja, vad ska man egentligen köpa?

En sousvide-cirkulator är väl egentligen för att tillreda en delmängd av en måltid, exempelvis fisk.

En slow cooker eller crock pot kokar mer grytor, så syftet skiljer sig på så sätt.

Intresserad av att läsa om slow cookers? Kolla in vår guide här.

Sammanfattningsvis

Överväg saker som form. Köper du en sousvide cirkulator utan vattenbehållare behöver du även en lämplig kastrull eller låda att ha vatten, mat och cirkulator i.

Köper du en med vattenbehållare är volymen värd att kasta ett extra öga på.

Glöm inte heller coola saker som wi-fi.

Men nu. Till listan:

1. Anova Sous Vide Precision cooker WIFI 2.0

Anova Sous Vide Precision cooker WIFI 2.0

Först ut i våran lista är Anovas Precision Cooker.

Denna maskin är inte billig, men kostar inte heller skjortan.

Den har stöd för Wifi och en app som finns både för Android och iOS-enheter.

Effekten klockar in på hela 1200 watt.

Plus: Wi-fi samt hög effekt

Läs mer om Anova Sous Vide Precision cooker WIFI 2.0

2. Steba STSV50 Sous Vide Cirkulator

Steba STSV50 Sous Vide Cirkulator

STSV50 från Steba har en temperaturprecision på 0,5 grader. Något för dig som gillar precision.

Höljet är i rostfritt stål och maskinen klarar av kärl som är minst 15cm höga.

LCD-displayen som sitter på maskinen är belyst och timern går att ställa in på upp till 99 timmar.

Plus: IPX7-klassad

Läs mer om Steba STSV50 Sous Vide Cirkulator

3. Emerio Sous Vide-cirkulator 800W

Emerio Sous Vide-cirkulator 800W

Denna prisvärda sousvide-cirkulator från Emerio har 800W effekt och ett smidigt reglage på ovansidan där man ställer in temperaturen.

Maxtemperaturen ligger på 90 grader Celsius, och precisionen är så exakt som på 0,1 grader.

Höljet är löstagbart för enklare rengöring och även denna maskinen är IPX7-klassad.

Plus: Attraktivt pris

Läs mer om Emerio Sous Vide-cirkulator 800W

4. Melissa Sous Vide 6L

Melissa Sous Vide 6L

Denna sousvide från Melissa är något för dig som vill ha allt i ett.

Du slipper mixtra med att hitta en lämplig kastrull eller plastback, denna sous vide har nämligen en inbyggd vattenbehållare på 6 liter.

Fyll behållaren med vatten, lägg i ditt förpackade mat och ställ in temperaturen någonstans mellan 45 – 90 grader så ordnar Melissas maskin resten.

Locket är genomskinligt för dig som är nyfiken på vad som försiggår under tillagningen.

Plus: Inbyggd vattenbehållare

Läs mer om Melissa Sous Vide 6L

5. Profi Cook SV 1126

Profi Cook SV 1126

SV 1126 från Prof Cook reglerar temperaturen mellan 0 – 95 grader i 0,5 graders steg.

Med displayen i toppen av maskinen följer du tillagningen genom att kika på exempelvis inställd temperatur, faktisk temperatur eller timern.

Enligt tillverkaren kan man starta matlagningen och sedan ”Ta en tupplur, gå på en promenad, eller titta på tv tills det är färdigt.”. Det låter faktiskt inte helt fel.

Plus: Stort temperaturintervall

Läs mer om Profi Cook SV 1126

6. OBH 7971 Sous vide

OBH 7971 Sous vide

Likt Melissa-maskinen lite längre upp har OBH’s 7971 inbyggd vattenbehållare.

OBH’s sous vide rymmer ungefär 2,5 kg kött, och ett räcke som håller upp till 8 vakuumförpackade portioner ingår.

Temperaturen går att ställa in mellan 40-90 grader och med 0,1 graders intervall.

Magnetcirkulatorn ser till att vattnet tyst cirkulerar och håller så jämn temperatur som möjligt.

Plus: Tyst magnetcirkulator

Läs mer om OBH 7971 Sous vide

7. iVide WIFI cooker

iVide WIFI cooker

iVide WIFI cooker har… wifi. Inte helt oväntat för den som lusläst produktnamnet.

iVide hävdar själva att det är en av världens smartaste cirkulatorer.

Med den medföljande appen ställer du in vilken mat du avser tillaga, och vilken mängd. Därefter ser denna smarta maskin att tillaga maten efter dina önskemål.

När maten är tillagad får du en pushnotifikation på din telefon och du slipper därmed stå och övervaka tillagningen för att få veta när den är klar.

Plus: Smart app

Läs mer om iVide WIFI cooker

8. Sansaire Sous Vide

Sansaire Sous Vide

Sansaires maskin skiner ett utomordentligt temperaturintervall. Den håller 0-100 grader Celcius med 0,1 graders precision.

Motorn på 1100W klarar av att cirkulera 11 liter vatten per minut och allt som allt klarar maskinen av ett bad på 23L vatten.

Temperaturen regleras med vridreglage, och går att läsa på displayen som sitter på sidan av maskinen.

Plus: Klarar många olika temperaturer

Läs mer om Sansaire Sous Vide

9. Emerio Sous Vide

Emerio Sous Vide

Är du ute efter en sousvide med inbyggd vattenbehållare är Emerios sous vide ett alternativ.

Den inbyggda non-stick-vattenbehållaren har en kapacitet på 6L vatten, och maskinen har en effekt på 520W.

Emerios maskin har timer, ställ för maten och en display på framsidan.

Plus: Inbyggd vattenbehållare

Läs mer om Emerio Sous Vide

10. Steba Sous Vide SV200pro

Steba Sous Vide SV200pro

Denna sousvide från Steba skiljer sig något från tidigare modeller i listan med inbyggd vattenbehållare. Kapaciteten är nämligen högre, 12,5L.

Maskinen har snygg design i rostfritt stål och på ovansidan finns en display samt knappar för att reglera och visa information om temperatur samt timer.

Plus: Stor volym i vattenbehållaren

Läs mer om Steba Sous Vide SV200pro

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *